2016/11/09

83/. Idealny omlet

Witajcie kochani, po dużym zainteresowaniu moim omletem lecę do Was z przepisem :)

Potrzebujemy jedynie:

• 2 jajka

• 1 banana

Banana kroje w plastry i rozgniatam widelcem, a następnie mikserem mieszam z żółtkami.
W osobnej misce białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, po czym delikatnie mieszam z masą bananową.
Na średnio rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wylewam całą masę.
Przykrywam (u mnie sprawdziła się druga patelnia) i smażę przez kilka minut. Potem energicznie ale z wyczuciem odwracam na drugą patelnie delikatnie posmarowaną olejem i smażę z drugiej strony. Wykładam na talerz, zginam na pół i wkładam do środka ulubione nadzienie - dziś jogurt grecki wymieszany z jabłkiem, truskawką i amerykańską borówką.

Omlet wyszedł mi słodki, choć nie ma w nim żadnego słodzidła, wilgotny i bardzo smaczny. Szczerze mówiąc dla mnie to za duża porcja, bo aż nie mogłam dojeść, więc następnym razem zrobię z pół banana i jednego jajka.

Będę też eksperymentować z ziołami i warzywnymi bądź mięsnymi dodatkami. Efektami z pewnością się z Wami podzielę, a teraz życzę 

SMACZNEGO :)

Małgorzata














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz