2014/08/27

13/. Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Witajcie :)



Dziś razem z mamą pieczemy bułeczki drożdżowe z borówkami amerykańskimi w środku. Bułeczki robi się bardzo szybko, bo przepis jest naprawdę prosty.

Składniki:
- 0,5 l mleka
- 10 dag drożdży
- około 1 kg mąki
- szczypta soli
- 3 garstki cukru
- troszkę margaryny
- 1 jajko

oraz owoce bądź marmolada czy ser.

Wykonanie:

Całe mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Wrzucamy pokruszone drożdże, dwie garstki mąki i jedną garść cukru. Zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Pamiętajmy by garczek, w którym robimy ciasto przykryć czystą ściereczką. Potem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, tab by odchodziło nam od ręki. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia, mniej więcej na 15-20 minut, i zakrywamy ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę, wałkujemy i wycinamy kwadraty o długości 7-10 cm. Na kwadraty nakładamy borówki amerykańskie bądź inne owoce, jakie chcemy jeść w bułeczkach, marmoladę czy biały ser połączony z cukrem waniliowym i odrobiną śmietany. Po nałożeniu nadzienia formujemy bułeczki, tak by zawartość się nie wysypała. Smarujemy wierzch rozbitym jajkiem z dodatkiem cukru i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut, tak by się zarumieniły.





Jak widzicie nic strasznego. Polecam bo bardzo smaczne :))

Pozdrawiam i życzę smacznych wypieków,
Małgorzata


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz