2014/09/03

16/. Grillowane ziemniaczki

Witajcie !

Póki jeszcze nie pożegnaliśmy się z latem i sezonem grillowym, to mam coś dla Was. Grillowane ziemniaczki autorstwa mojej mamy. Są łatwe w wykonaniu i bardzo smaczne w jedzeniu. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz w moim nowym domu (po ślubie zamieszkałam u męża razem z Jego rodzicami), to na każdym grillu królują i podbijają podniebienia właśnie te ziemniaczki.

Składniki:
- ziemniaki (w zależności ile porcji chcemy zrobić, 1 ziemniak = 1 porcja)
- cebula
- liście kapusty
- boczek
- kiełbasa
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, vegeta, kminek (jeśli kto lubi)
- folia aluminiowa

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry i płuczemy, by były czyste.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry.
Liście kapusty obieramy i płuczemy.
Boczek i kiełbasę kroimy w paski.
Folię aluminiową tniemy na kwadraty długości mniej więcej 25 cm.

Układanie:
Najpierw dajemy folię aluminiową.
Na środek dajemy jeden liść kapusty.
Następnie na kapustę jednego ziemniaka przekrojonego na pół.
Do środka ziemniaka wkładamy plasterek boczku, cebuli i kiełbasy. Bądź jak kto woli można tego więcej włożyć.
Wierzch posypujemy przyprawami i zamykamy folię w sakiewkę, tak by przykryła ona całą zawartość.
Tak przygotowane ziemniaki dajemy na grilla, bądź tak jak ja podpiekam je chwilę w piekarniku, by szybciej zmiękły. Na grillu chwilę to trwa :)




Pozdrawiam i życzę smacznego :)
Małgorzata



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz