2014/09/03

17/. Grillowany pstrąg

Witajcie

Mam też dla Was propozycję na grillowanego pstrąga. Przepis również bardzo łatwy a ryba po ugrillowaniu jest rewelacyjna.

Najpierw musimy wyczyścić i wypatroszyć pstrąga. W sklepach jest o tyle wygoda, że ryby są już wypatroszone. W domu jedynie możemy je jeszcze raz przepłukać. Ja miałam przyjemność sama czyścić i patroszyć. Trochę śliski, ale zadanie wykonalne :)

Do przekrojonej na pół ryby dajemy natkę pietruszki i selera, w dość dużych ilościach, bo one i tak stracą później swą objętość. Posypujemy środek ryby przyprawą do ryb, a wierzch oprószamy delikatnie solą. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na grillu. Pstrąg potrzebuje dosłownie 10-15 minut by był dobry. Musimy pamiętać, że aby go jeść musi być w środku miękki. Najlepiej smakuje pokropiony cytryną.






Pozdrawiam i smacznego życzę :)
Małgorzata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz