2015/05/06

68/. Wiejskie masło

Kochani dziś przychodzę się pochwalić. Otóż sama zrobiłam swoje pierwsze wiejskie masło z prawdziwej wiejskiej śmietany. Starszy synek trochę pomagał, ale szybko się mu znudziło.

Do ubicia takiego masła potrzebujemy litrowy słoik, maślniczkę i oczywiście śmietanę (mniej więcej pół litra).


Śmietanę wlewamy do litrowego słoika i zamykamy maślniczką.



Ubijamy aż do zgęstnienia i podwojenia objętości (mnie zaczęła się śmietana górą wylewać).



Ubijamy dalej, aż w ubijanej śmietanie zaczną pokazywać się gródki. To właśnie początek naszego masła. Efekt końcowy ubijania widoczny na zdjęciu poniżej. Masło znajduje się w środku powstałej maślanki.


Odcedzamy masło od maślanki.


Zanurzamy masło w zimnej wodzie i drewnianą łyżką jeszcze przez chwilę wyrabiamy, by pozbyło się maślanki ze środka.


I masło gotowe :)


Najlepiej smakuje oczywiście ze świeżo upieczonym chlebem. Moje masło i tak nie ma tego samego smaku co robiła babcia, ale i tak przypomina mi okres dzieciństwa, gdzie najlepszą zabawą było właśnie jak babcia pozwoliła ubijać nam masło w takiej dużej maślniczce. Fajnie było poczuć ten klimat od nowa :)

Pozdrawiam i Wam polecam takie masełko zrobić,
Małgorzata

2 komentarze:

  1. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you
    knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
    I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one?
    Thanks a lot!

    my web page - Innovative Android Puzzle Game

    OdpowiedzUsuń