2015/11/03

73/. Witaminowa bomba z pigwy

Kochani  :)

Dziś z moim pomocnikiem nastawiłam pigwę w słoikach, by wydobyć z niej sok, który w okresie przeziębień, będzie chronił nasze organizmy przed przeziębieniami. Sok z pigwy to wielka witaminowa bomba zawierająca dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Zamiast cytryny do herbaty można dolewać raz dziennie takiego soku i choroby mamy z głowy.

Pigwę miałam zarówno ze swojej ogródka jak i ogródka teścia mojej szwagierki. Około 25 sztuk (większych i mniejszych). Jedne wyglądały jak gruszki i nasiona miały podobne do gruszki. Drugie swoim wyglądem jak i nasionami przypominały jabłka.


"Gruszkowa pigwa"


"Jabłkowa" pigwa


Najpierw owoce obrałam i pozbyłam się nasion.


Następnie pokroiłam w cienkie paski.


Wsypałam do słoika


Po czym przesypałam cukrem (dwie łyżki)


Mniej więcej trzy warstwy takie mi weszły do dużego słoika


Słoik zakręciłam z pomocą synka




Mnie wyszły w sumie dwa duże słoiki i jeden mniejszy


Zanim zrobiłam pozostałe dwa, w pierwszym już zaczął pokazywać się sok


Słoiki odstawiam na 4 dni


Następnie sok zleję i zapasteryzuję. Ale to już Wam pokażę za 4 dni :)

Pozdrawiam,
Małgorzata

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Teraz sok z pigwy podaję moim dzieciom. Każdego dnia po łyżeczce dolewam do herbaty. Tak naturalnie wzmacniam ich odporność, która ostatnio była bardzo kiepska po dwóch miesiącach chorowania.

      Usuń