Dziś z moim pomocnikiem nastawiłam pigwę w słoikach, by wydobyć z niej sok, który w okresie przeziębień, będzie chronił nasze organizmy przed przeziębieniami. Sok z pigwy to wielka witaminowa bomba zawierająca dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Zamiast cytryny do herbaty można dolewać raz dziennie takiego soku i choroby mamy z głowy.
Pigwę miałam zarówno ze swojej ogródka jak i ogródka teścia mojej szwagierki. Około 25 sztuk (większych i mniejszych). Jedne wyglądały jak gruszki i nasiona miały podobne do gruszki. Drugie swoim wyglądem jak i nasionami przypominały jabłka.
"Gruszkowa pigwa"
"Jabłkowa" pigwa
Najpierw owoce obrałam i pozbyłam się nasion.
Następnie pokroiłam w cienkie paski.
Wsypałam do słoika
Po czym przesypałam cukrem (dwie łyżki)
Mniej więcej trzy warstwy takie mi weszły do dużego słoika
Słoik zakręciłam z pomocą synka
Mnie wyszły w sumie dwa duże słoiki i jeden mniejszy
Zanim zrobiłam pozostałe dwa, w pierwszym już zaczął pokazywać się sok
Słoiki odstawiam na 4 dni
Następnie sok zleję i zapasteryzuję. Ale to już Wam pokażę za 4 dni :)
Pozdrawiam,
Małgorzata
Łał jaki pomocnik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Teraz sok z pigwy podaję moim dzieciom. Każdego dnia po łyżeczce dolewam do herbaty. Tak naturalnie wzmacniam ich odporność, która ostatnio była bardzo kiepska po dwóch miesiącach chorowania.
Usuń